Over ons

Let op je Erfgoed! Dat iedereen in staat is het belang van onder- en bovengronds cultureel erfgoed te behartigen, dat is wat we als Bond Heemschut, ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen met deze site betogen. Een groot aantal gebouwen, landschappen en archeologische vindplaatsen worden goed beschermd, maar nog veel meer worden verwaarloosd of verliezen hun functie en vallen zodoende bewust of onbewust - vaak stilletjes - ten prooi aan de slopershamer. Dat is zonde, want weg is weg. Over de mogelijkheden tot bescherming van deze potentiƫle monumenten willen we jullie verder informeren.

Wat kun je nu als individu, of nog beter als groep, doen om mooie en economisch of technisch nog goed te gebruiken gebouwen te behouden voor de toekomst, en hoe kun je opkomen voor het waardevolle landschap en het monumentale groen om je heen. Via de formele weg kun je als burger een verzoek doen tot aanwijzing tot monument of je kunt de waarden proberen te borgen in de structuurvisie, via het bestemmingsplan of in de omgevinsgvergunning. Ook kun je de overheid vragen om een eigenaar te dwingen het monument te onderhouden.

Via wat bescherm je? en hoe bescherm je? leer je hoe de bescherming van cultureel erfgoed in elkaar zit, terwijl onder Hoe ga ik zelf aan de slag zich de tips en trucks bevinden, die je in staat moet stellen zelf in actie te komen. Denk mee met de verschillende overheden, breng je kennis onder de aandacht, zorg voor draagvlak en als het moet, probeer anderen te overtuigen dat het de moeite waard is om mooie dingen te behouden.