Aanvraag doen bij het rijk
Welke gegevens zijn nodig om een monument aan te wijzen?
- Naam en functie van het object
- Adres: straat, huisnummer, postcode, plaats
- Gemeente
- Bouwdatum
- Korte beschrijving van interieur en exterieur
- Foto’ s van interieur en exterieur
- Reden van aanvraag
- Ook gebouwen jonger dan 50 jaar kunnen tegenwoordig rijksmonument worden.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is niet verplicht om de aanvraag in behandeling te nemen. Slechts in een aantal gevallen kan je suggestie in behandeling genomen worden:
- Het monument past in een aanwijzingsprogramma zoals vastgesteld in de Beleidsregel aanwijzing beschermde monumenten 2009 (de Nieuwe Hollandse Waterlinie; monumenten uit de wederopbouwperiode 1959-1965);
- Het monument kan vanwege zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde worden aangemerkt als een nationaal of internationaal erkend monument van de Nederlandse architectuur, stedenbouw, landinrichting, bouwtechniek of ruimtegebonden kunst én vormt vanwege zijn hoge zeldzaamheid een onmiskenbare aanvulling op de lijst van beschermde monumenten.
- Bij het aanwijzen van een monument kijkt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed naar het technische en functionele behoudsperspectief en de mate waarin het monument een positieve invloed heeft op de kwaliteit van de ruimtelijke omgeving.
Door deze beperkingen is de kans klein dat je suggestie in behandeling wordt genomen. Ook worden suggesties vaak afgewezen. Let goed op de redenen voor afwijzing.
Er zijn al eerder aanwijzingen geweest in het kader van het Monumenten Inventarisatie Project (MIP) en Monumenten Selectie Project (MSP) inzake jongere bouwkunst 1850-1940. Het kan zijn dat het potentiële monument toen afgekeurd is. In dat geval kan de aanvraag niet opnieuw ingediend worden.